fredag den 16. december 2011

Sprogguide.

 • Jeg syndes lige i skal se en nordjysk sprogguide, som en af mine venner har lagt ind på hendes facebook profil :o)
  Til alle jer der griner af nordjyder og ikke mindst det nordjyske sprog... Og til de par stykker, der er flyttet helt til djævleøen - bare så i ikke glemmer det!

  En sprogguide:

  Danmark er et lille land, og derfor kunne man forledes til at tro, at vi alle er ens og taler samme sprog. Men nej… Er du ikke inkarneret nordjyde, kan du forberede dig på lidt af en overraskelse. Nordjyder kan, som de selv siger, bedst beskrives som et sindigt folkefærd, der i al beskedenhed godt selv ved, at de er bedst.
  I Nordjylland findes der ord, som sjældent, hvis overhovedet, benyttes andre steder i landet. Så for at du ikke skal få trukket tæppet væk under fødderne på din færd i det nordjyske, kommer her, specielt til dig, et lynkursus udi den nordjyske dialekt.

  Vi starter blidt ud med ordet ”træls”. Træls er et nordjysk udtryk, men dets kendskab har efterhånden bredt sig til resten af landet. Skulle du være blandt de få, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med dette ord, kan vi oplyse, at det er synonymt med udtrykkene irriterende og ærgerligt.
  Med ordet ”panglet” rykker vi op i næste vægtklasse. Du kan ikke bo i nordjylland uden, at du på et eller andet tidspunkt, stifter bekendtskab med sætningen: Det er no'e pangel! Dette udtryk står i relation til ordet træls, og bruges kun i negative sammenhænge.
  En tommelfingerregel i nordjysk dialekt er, at ordene ofte bliver nemmere at forstå, hvis du ”smager” på dem. Hvis du siger ordet pangel højt, kan du næsten visualisere en sur landmand, hvis traktor har sat sig fast i rapsmarkens pløre.
  Som om udtrykkene træls og panglet ikke var nok, har nordjyderne opfundet endnu et mærkværdigt ord. Udtrykket kavt. Dette ord vil du sikkert høre i adskillige sammenhænge. Ordet kavt lader sig bedst oversætte med upraktisk, og dermed har nordjyderne endnu engang været kreative udi disciplinen selv at opfinde udtryk, der kan beskrive frustrationer på forskellig og farvestrålende vis.

  3 hurtige du skal kunne…

  Siger nogen til dig, at de er vage - er de syge.
  Bliver du kaldt vakker, er det en kompliment, der betyder, at du ser godt ud eller er sød.
  Er nogen himlet bør du kondolere, idet vedkommende er død.

  Til slut et par vigtige guldkorn…

  Nordjyder bryder sig ikke om at overdrive deres sprogbrug med for mange tillægsord. I stedet for ord som fantastisk, pragtfuldt og eminent, har den ægte nordjyde en sætning, der dækker alle disse udtryk, nemlig: Dæ ku wære møj wærre. Umiddelbart virker denne sætning ikke videre optimistisk, men betydningen er nøjagtig den samme som tidligere anførte superlativer.

  Et udtryk, du helt sikkert kommer til at møde på din vej i det nordjyske, er høk dæ. Ikke at forveksle med det kendte udtryk; hyg dig! Hører du dette udtryk, gør du derimod klogt i at flytte dig, da det slet og ret betyder flyt dig.

  Der findes naturligvis en lang række af herlige nordjyske udtryk, som ikke så nemt lader sig oversætte, men som enhver ægte nordjyde kender betydningen af. Som eksempel kan nævnes; gratværk, måwe, noller & ikke mindst tolle.

  Efter denne lille introduktion i nordjysk for begyndere er du nu godt rustet til mødet med en ægte nordjyde. Så snart du lærer at kommunikere med nordjyderne på deres eget sprog – vil du opdage, at de ikke kun er sindige, men faktisk også er bedst...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar